Maart 2020

Lees het hoofdartikel

De inhoud:

PURITANISME: EEN BEWEGING VAN ENGELAND NAAR AMERIKA

Vervolging van christenen in Engeland luidde in de achttiende eeuw het begin in van een internationale emigratiebeweging. Via de Nederlanden trokken vluchtelingen naar de nieuwe wereld. Om daar het kerkelijk leven tot op de dag van vandaag te stempelen, mede dankzij de opwekkingsbewegingen in de negentiende eeuw.

THE GOSPEL COALITION ACTUALISEERT REFORMATIE IN HUIDIGE CULTUUR

De zestiende-eeuwse Reformatie is in de loop van de eeuwen gevolgd door allerlei andere reformatie – en herstelbewegingen in de kerk. Is The Gospel Coalition, in Amerika gestart maar zich snel verspreidend over de wereld, ook zo’n beweging? In het zoeken naar een Bijbels antwoord op de uitdagingen in de huidige cultuur, is er zeker een parallel te zien met de Reformatie.

BUNYANS PELGRIMSREIS KUNSTZINNIG VERBEELD

Het heeft iets moderns: een literaire vertolking van de pelgrimsreis door het leven. Het fenomeen pelgrimage is inmiddels populair. De Engelse baptist John Bunyan wist er al van. Zijn werk spreekt tot de verbeelding. Soms kun je mensen beter vangen met beelden dan met woorden.

GEBED VOOR MOSLIMS IS LEVENSNOODZAKELIJK

Jaarlijks bidden honderdduizenden christenen wereldwijd voor moslims. Dat doen zij gezamenlijk tijdens de ramadan, de maand waarin moslims overdag vasten en bidden. Reden: de meer dan drie miljard mensen op de wereld die nooit van het Evangelie hebben gehoord, zijn voor het grootste deel moslim.“MAAK ME NIET ARM, MAAR OOK NIET RIJK”

“Uw woord is de waarheid”, “Strijdt den goede strijd des geloofs” en “Aangaande mij en mijn huis, wij zullen den Heere dienen.” Zomaar een greep uit de teksten op twintigste-eeuwse tekstborden die in de zomer van 2019 een wand van de tentoonstelling Bij ons in de Biblebelt in Museum Catharijneconvent vulden.