Mei 2020

Lees het hoofdartikel

De inhoud:

VRIJHEID WAAROM, VRIJHEID WAARTOE?

We gedenken deze dagen dat Nederland bevrijd werd. Is er een vreemder manier om die bevrijding van 75 jaar geleden te vieren? Festiviteiten afgelast, kerken gesloten, rijen voor de winkels, publieke leven stilgelegd en ieder thuis of anderhalve meter uit elkaar; allemaal uit vrees voor contact met de ander.

HOOGTEPUNT IN KERKELIJK VERZET TEGEN HET NATIONAALSOCIALISME

De kerk moest principieel leiding geven ten aanzien van het vormen van een oordeel over het nationaalsocialisme. Dat was de achtergrond van het tweede herderlijk schrijven van de Nederlandse Hervormde Kerk midden in de oorlog. De risico’s die aan de publicatie ervan verbonden waren, verhinderden wel een algemene verspreiding.

BEWOGEN OM HET LOT VAN JOODSE KINDEREN

Vrouwen hebben in oorlog en verzet een belangrijke rol gespeeld. In dit artikel willen we onze blik richten op vrouwen die zich hebben ingezet voor de redding van Joodse kinderen uit de handen van de Duitsers. Waarom deden zij dit? Het antwoord is eenvoudig: zij lieten hun hart spreken.

VRIJHEID BEGINT MET BEVRIJDING

Vrijheid is kostbaar. Om haar in stand te houden, zeker! Maar vrijheid begint met bevrijding. En dat laatste kost onnoemlijk veel meer.

STRIJD TEGEN KUNST EN BEELD IS VAN ALLE TIJDEN

In een terugblik op 75 jaar vrijheid denken we meestal aan wapengekletter, onderdrukking, terreur en antisemitisme. Ook op andere manieren werd die vrijheid beknot: censuur op woord en beeld. Alle kunstuitingen werden gecontroleerd en soms zelfs vernietigd.