2021 #8
Lees het hoofdartikelDe inhoud:
Waarom is rusten zo belangrijk?
Dr. Robert van Putten
Ondanks het gevoel van toenemende prestatiedruk vinden we het vaak moeilijk om rust een serieuze plek te geven in ons bestaan. Van ophouden weten is niet eenvoudig. Is het niet ons geseculariseerde levensgevoel dat we alles uit het leven moeten halen wat erin zit, you only live once, dan is het wel ons christelijke verantwoordelijkheidsbesef dat ons steeds weer voortstuwt. Kan dat ook anders? Hoe vergroten we de morele ruimte voor ontspanning?
De hangmat, het horloge en het Koninkrijk – daar waar culturen botsen
Dr. ir. Jan-Henry Seppenwoolde
Ik mis de hangmat. Behoorlijk zelfs. Ik denk dan terug aan de uren dat ik in Ecuador in de begintijd in de hangmat de lokale krant probeerde te ontcijferen en de kinderen erbij inkropen om te schommelen.
De moeite van luisteren in tijden van Twitter
Dr. Cees Zweistra
Er is een sterke intuïtie dat rust en (filosofische) bezinning het best bereikt kunnen worden in stilte en afzondering. Op het moment dat externe prikkels verminderd worden, ontstaat de ruimte om aan het denken toe te komen.
Geloof is goed voor de gezondheid
Dr. Piet Verhagen
Het zou een slogan, een reclamespotje kunnen zijn: geloven is goed voor de gezondheid. Maar dat zie ik niet vaak voorbijkomen, althans niet in media, die er niet bekend om staan een religieuze achtergrond te hebben. Toch denk ik dat religie bijdraagt aan herstel van gezondheid in tijden van stress en hectiek. Dankbaarheid redt: zij geeft het goede tegenwicht.
De slaaf meester
Ir. Ries van Maldegem
Apparaten, installaties en systemen zijn er ten dienste van ons. Zo neemt de techniek de slavenarbeid van de mens over, terwijl wij in vrijheid van rust en overvloed genieten. Maar helaas blijkt dat technologie ons juist aandacht, inspanning en offers afdwingt. Dat bedreigt onze zelfstandigheid. Zijn wij niet langer de slaaf meester, dan is de slaaf meester.
‘Contemplatief leven als middel tegen geestelijke kaalslag’
ds. Jeroen Kloosterman
Wie de raad krijgt om het rustig aan te doen, kan dit zomaar opvatten als verlies en met gevoelens van schaamte vervuld worden. Het is in onze tijd gebruikelijk om het druk te hebben en wie afwijkt van dat patroon, wordt al snel meewarig aangekeken. Eén van de uitdagingen van deze tijd is de onrust en het kabaal in en om ons heen.
De wijze les van Prediker over arbeid en rust
Dr. Mart-Jan Paul
Hoe waarderen we ons werk? Is het alles voor ons, of alleen maar een noodzakelijk kwaad? Verdrinken we in ons werk of is er ook tijd voor rust en genieten?